Suzbijanje infestacije buha

Simptomi infestacije buha u kući

 

Da li se vaš ljubimac puno češe? Ako da, pogledajte da li ćete uočiti sitne tamne parazite koji se kreću među dlakom. Možete se koristiti i češljem za buhe. Također možete primijetiti izmet buha (sitne crne točkice koje predstavljaju osušenu krv) na površini kože vašeg ljubimca. Ako niste sigurni kapnite kapljicu vode- izmet buha se pretvara u crvenu mrlju kada je vlažan.

Dealing with a flea infestation

Možete primjetiti i da ste se vi ili vaši ukućani počeli češati-pogotovo oko gležnjeva- i mogu se uočiti crveni mjehurići koji jako svrbe.  Ako je tako, to su simptomi jake infestacije buhama i trebate se obratiti svom veterinaru. 

Kontrola infestacije buha

Prvo što trebate učiniti je ukloniti buhe s vašeg ljubimca kako biste spriječili nelagodu koju on osjeća. Uz Foresto®, djelovanje protiv buha počinje neposredno nakon stavljanja ovratnika.

Zatim, očistite neposredni okoliš vašeg ljubimca, kao što je ležaj. Usisavanje i pranje područja u kojima vaš ljubimac najčešće boravi je obavezno. Iako Foresto® ubija ličinke buha u okolišu tretirane životinje, usisavanje i pranje ležaja, tepiha i deka na kojima ljubimac spava može pomoći bržem rješavanju infestacije. 

Ako je prisutna infestacija buhama u vašem domu, morate uzeti u obzir da se jajašca buha mogu nalaziti svuda gdje je vaš ljubimac imao pristup. To uključuje i tapicirani namještaj, tepihe, pukotine u podu. Čišćenje tepiha usisavačem može olakšati uklanjanje jajačaca i ograničit će reinfestaciju ljubimaca kada nove buhe izađu iz jaja. U ozbiljnim slučajevima možete uzeti u obzir i DDD službu.  
Nakon usisavanja, važno je ukloniti vrećicu iz usisavača ili njen sadržaj odmah jer će se ličinke buha nastaviti razvijati i mogu reinfestirati vaš dom.
Imajte na umu da dok ne riješite infestaciju u vašem domu nove buhe će iznova napadati vaše ljubimce. One se mogu uočiti kratko na ljubimcu prije nego budu ubijene uslijed djelovanja Foresto® ovratnika.

I konačno, uklanjanje buha vani može biti nužno kako bi se spriječilo da ih ljubimac svakodnevno iznova unosi unutra. U vrt ih često donesu divlje životinje pa im treba ograničiti pristup.
Buhe se mogu razvijati vani u sjenovitom mjestu na vlažnom tlu. Kada tretirate vrt usredotočite se na područja oko grmova, malč i druga vlažna sjenovita mjesta.