Foresto®ovratnik

Često postavljena pitanja

“Što je Foresto®?”
A: Foresto® je inovativni ovratnik koji pruža zaštitu od buha i krpelja tijekom 8 mjeseci. To znači da se ne morate brinuti za aplikaciju svaki mjesec dok vaš ljubimac ima kontinuiranu zaštitu.

“Što čini Foresto® drugačijim od ostalih ovratnika protiv buha i krpelja?”
A: Foresto® uključuje inovativnu tehnologiju koja mu omogućava kontrolirano otpuštanje niskih doza djelatnih tvari tijekom dugog vremenskog razdoblja. Te sigurne niske doze djelatnih tvari prenose se u lipidni sloj kože i dlake po čitavom tijelu životinje da bi ga u potpunosti štitile.

Foresto® je izrazito učinkovit do 8 mjeseci uz samo jednu aplikaciju. 

Go to top

“Koje su djelatne tvari i kako one djeluju?”
A: Foresto® sadržava dvije djelatne tvari: imidakloprid koji ubija odrasle buhe, ličinke buha i uši – i flumetrin, koji odbija i ubija odrasle krpelje, ličinke i nimfe. Zajedno, imidakloprid i flumetrin imaju značajno jači učinak na insekte nego što se može očekivati zbrajanjem učinkovitosti svake pojedine djelatne tvari, kako je dokazano u studijama in vitro2. Da bi ste saznali kako Foresto djeluje , kliknite ovdje.

2Data on file.

“Zatekao sam psa da žvače ovratnik, imam li razloga za zabrinutost?”
A: Foresto® je opsežno testiran s obzirom na sigurnost, uključujući i slučajeve žvakanja ovratnika ili gutanja dijelova ili čitavog ovratnika. Kako je većina djelatnih tvari ukomponirana u matricu ovratnika a ne na njegovoj površini, jedina nuspojava zabilježena  nakon gutanja cijelog ovratnika bila je blagi probavni poremećaji (npr. slab izmet), koji je prošao nakon 24 sata.

Da biste spriječili psa da žvače ovratnik, pričvrstite mu ga ponovno ali malo čvršće oko vrata. Molimo kliknite ovdje za više informacija.

“Da li je Foresto® siguran za štence i mačiće?”
A: Foresto® je siguran za primjenu kod štenadi starije od 7 tjedana.

“Koliko dugo moram čekati nakon stavljanja spot-on proizvoda prije nego stavim Foresto®?”
A: Nije potrebno raditi pauzu između aplikacija. Foresto® se može primjeniti neposredno nakon primjene  spot-on pripravka.

“Moram li napraviti pauzu između skidanja starog ovratnika i stavljanja novog?”
A: Ne, zbog tehnologije  kontroliranog otpuštanja niske doze djelatnih tvari, novi ovratnik se može staviti odmah.

Go to top

“Foresto® nema miris. Znači li to da nema dovoljno djelatnih tvari na površini da bi bio učinkovit? ”
A: Ne. Foresto® koristi drugačije tvari od tradicionalnih ovratnika u kombinaciji s inovativnom tehnologijom i načinom otpuštanja djelatnih tvari - što znači da Foresto® štiti pse bez neugodnog mirisa koji je prisutan kod ovratnika starije generacije.

Go to top

“Kod nekih tradicionalnih ovratnika proizvođači preporučuju"rastegnuti" ovratnik kako bi se aktivirao. Moram li isto napraviti i s Foresto® ovratnikom?”
A: Rastezanje ovratnika zbog aktivacije nije potrebno kod Foresta®. Slijedite upute za postavljanje  ovdje i Foresto® pruža neposrednu zaštitu od buha i krpelja u roku 48 sati.

Go to top

Obećavajući brži početak djelovanja, za druge ovratnike se često preporučuje trljanje ovratnika po tijelu životinje. Moram li to učiniti i s Foresto®ovratnikom?”
A: Foresto® ima vrlo brz početak djelovanja, zbog toga ovaj korak nije potreban. Nakon primjene osigurava zaštitu od buha i krpelja u roku 48 sati.

Go to top

“Što učiniti ako se ovratnik zaprlja? Može li to umanjiti njegovu učinkovitost?”
A: Bayer nema podatke da  prljavštvina utječe na oslobađanje djelatnih tvari i smanjuje učinkovitost ovratnika. Ako se ovratnik zaprlja, može se jednostavno obrisati vlažnom krpom. Go to top

“Može li se Foresto® ovratnik nositi uz normalni ovratnik? Hoće li ga oštetiti?”
A: Foresto se može primjenjivati istodobno uz obični ovratnik bez opasnosti da će ga oštetiti.

Go to top

“Zbog čega Foresto® ima bijeli prah na površini kada se izvadi iz vrećice?”
A: Stearinska kiselina je jedan od sastojaka ovratnika i može se uočiti kao bijeli sloj na površini ovratnika. To je lubrikant koji se koristi za lakše vađenje ovratnika iz kalupa prilikom proizvodnje. Stearinska kiselina je sigurna i dozvoljena za primjenu u hrani, npr. kao učvršćivač u slastičarstvu. Stoga, bijeli prah nebi trebao izazivati zabrinutost i može se jednostavno obrisati. 

Go to top

“Mogu li na Foresto® ovratnik pričvrstiti neke predmete kao što su uzica ili privjesak s imenom životinje?”
A: Foresto® je testiran s obzirom na sigurnost reflektora koji su namjenjeni za primjenu isključivo na Bayerovom ovratniku. Oni su sigurni i ne utječu na učinkovitost proizvoda, stoga se mogu primjenjivati pričvršćeni na Foresto®. Za ostale privjeske, kao što je pločica s imenom, nisu napravljena testiranja pa se takva primjena ne preporučuje, pogotovo ako privjesak prekriva površinu ovratnika.  Važno je da se svi predmeti, uključujući i reflektore pričvrste na nepreklapajući dio ovratnika kako nebi blokirali sigurnosni mehanizam otpuštanja. Povodac nebi trebalo pričvršćivati na Foresto ovratnik jer sila povlačenja povodca može aktivirati sigurnosni mehanizam i oslobađanje.

Go to top

“Koliko često trebam provjeravati širinu ovratnika kod šteneta koje raste?”
A: Ne postoji univerzalni odgovor, jer različite pasmine rastu različitim intenzitetom, ali preporučuje se često provjeravati širinu ovratnika i po potrebi prilagoditi.

Go to top

“Mogu li skinuti ovratnik nakon nekoliko mjeseci i ponovo ga koristiti sljedeće godine? Hoće li još uvijek djelovati?”
A: Bayer ne preporučuje vlasnicima da to čine, jer nisu napravljena ispitivanja i moglo bi imati utjecaj na razinu zaštite koju ljubimci dobiju. Za najbolju zaštitu vašeg psa, Foresto® bi se trebao primjenjivati tijekom cijele godine. Međutim, ako se ovratnik privremeno skine, može se bez problema ponovno staviti.

Go to top

“Moram li skinuti ovratnik ako kupam psa ili ide na plivanje?”
A: Ne,  Foresto® ovratnik je vodootporan. Pošto se djelatne tvari raspodjeljuju kroz lipidni sloj kože i dlake ljubimca, voda ih neće isprati.

Go to top

“Kako ukloniti ovratnik?”
A: Neiskorišteni ovratnici i ostatci ovratnika moraju se ukloniti u skladu s lokalnim propisima.

Go to top